Mąka oraz jej szerokie wykorzystanie w przemyśle



Najbardziej wewnętrzną część ziarna, a równocześnie największą stanowi tak zwane bielmo. Mieści ono białka i węglowodany.

Jeśli masz ochotę dodatkowo zbadać ukazany tu temat, to kliknij tutaj. Bez obawy, to wiarygodny link - są tam dające do myślenia treści.

Wytwórczość mąki polega na przemiale ziarna, tzn. na automatycznym rozdrobnieniu oczyszczonego ziarnika za pomocą specjalistycznych urządzeń tak, aby odseparować jego środkową część, a więc bielmo mączyste od zewnętrznej warstewki, to jest okrywy nasienno-owocowej. W ten sposób z pokruszonego bielma wytwarzana zostaje mąka, natomiast oddzielona warstwa nasienno-owocowa tworzy otręby.

Zakupując bielszą mąkę, musimy wiedzieć, że mieści ona mniej błonnika, składników mineralnych i witamin z grupy B, a więcej skrobi. Wobec tego warto wybierać mąki ciemniejsze, zawierające więcej substancji odżywczych, błonnika oraz witamin z grupy B, a również witaminę E. Cechy dobrej mąki: kolor - zależy od rodzaju oraz pochodzenia: od biało-kredowej poprzez biało-żółtą po szarobiałą, zapach – charakterystyczny lekko słodkawy.

przenośniki 2
W przemyśle paszowym oraz zbożowym wykorzystuje się mnóstwo specjalistycznych sprzętów w tym przenośniki łańcuchowe oraz przenośniki ślimakowe przeznaczone do poziomego jak też ukośnego transportowania rozmaitych materiałów miałkich (przykładowo ziarna, otrębów, minerałów).
22-05-13 07:15
1 2