Najbardziej wewnętrzną część ziarna, a równocześnie największą stanowi tak zwane bielmo. Mieści ono białka i węglowodany.
Jeśli masz ochotę dodatkowo zbadać ukazany tu temat, to kliknij tutaj. Bez obawy, to wiarygodny link - są tam dające do myślenia treści.
Wytwórczość mąki polega na przemiale ziarna, tzn. na automatycznym rozdrobnieniu oczyszczonego ziarnika za pomocą specjalistycznych urządzeń tak, aby odseparować jego środkową część, a więc bielmo mączyste od zewnętrznej warstewki, to jest okrywy nasienno-owocowej. W ten sposób z pokruszonego bielma wytwarzana zostaje mąka, natomiast oddzielona warstwa nasienno-owocowa tworzy otręby.
Zakupując bielszą mąkę, musimy wiedzieć, że mieści ona mniej błonnika, składników mineralnych i witamin z grupy B, a więcej skrobi. Wobec tego warto wybierać mąki ciemniejsze, zawierające więcej substancji odżywczych, błonnika oraz witamin z grupy B, a również witaminę E. Cechy dobrej mąki: kolor - zależy od rodzaju oraz pochodzenia: od biało-kredowej poprzez biało-żółtą po szarobiałą, zapach – charakterystyczny lekko słodkawy.
W przemyśle paszowym oraz zbożowym wykorzystuje się mnóstwo specjalistycznych sprzętów w tym przenośniki łańcuchowe oraz przenośniki ślimakowe przeznaczone do poziomego jak też ukośnego transportowania rozmaitych materiałów miałkich (przykładowo ziarna, otrębów, minerałów).
Jeśli masz ochotę dodatkowo zbadać ukazany tu temat, to kliknij tutaj. Bez obawy, to wiarygodny link - są tam dające do myślenia treści.
Wytwórczość mąki polega na przemiale ziarna, tzn. na automatycznym rozdrobnieniu oczyszczonego ziarnika za pomocą specjalistycznych urządzeń tak, aby odseparować jego środkową część, a więc bielmo mączyste od zewnętrznej warstewki, to jest okrywy nasienno-owocowej. W ten sposób z pokruszonego bielma wytwarzana zostaje mąka, natomiast oddzielona warstwa nasienno-owocowa tworzy otręby.
Zakupując bielszą mąkę, musimy wiedzieć, że mieści ona mniej błonnika, składników mineralnych i witamin z grupy B, a więcej skrobi. Wobec tego warto wybierać mąki ciemniejsze, zawierające więcej substancji odżywczych, błonnika oraz witamin z grupy B, a również witaminę E. Cechy dobrej mąki: kolor - zależy od rodzaju oraz pochodzenia: od biało-kredowej poprzez biało-żółtą po szarobiałą, zapach – charakterystyczny lekko słodkawy.
W przemyśle paszowym oraz zbożowym wykorzystuje się mnóstwo specjalistycznych sprzętów w tym przenośniki łańcuchowe oraz przenośniki ślimakowe przeznaczone do poziomego jak też ukośnego transportowania rozmaitych materiałów miałkich (przykładowo ziarna, otrębów, minerałów).
22-05-13 07:15