Mąka oraz jej szerokie wykorzystanie w przemyśle

Mąka jest produktem powstałym na skutek rozkruszenia ziarna zbóż albo innych roślin. Zależnie od rodzaju gatunku, z jakiego uzyskano mąkę może być ona użyta do rozlicznych zamiarów: przemysłowych, paszowych lub spożywczych.
Poradnik miłośnika makaronu
Ze względu na wykorzystanie w przemyśle spożywczym mąkę rozdzielamy na: chlebową (pszenna oraz żytnia), używaną do produkcji chleba, a także innych wyrobów cukierniczych i niechlebową (z pozostałych zbóż, kartofli, prosa) wykorzystywaną jako uzupełnienie do mąk chlebowych, niekiedy również samodzielnie. Pośród nich możemy wyróżnić mąki stosowane do wypieku chleba dla osób chorych na celiakię. Są to: mąka kukurydziana i ryżowa.

Chcąc przedstawić przebieg uzyskania mąki z ziaren zbóż warto znać budowę ziarnika. Ziarno zbudowane jest z okrywy owocowo-nasiennej nazywanej łuską (bogatej w błonnik jak też składniki mineralne), tuż pod nią znajduje się warstwa aleuronowa mieszcząca sporo białek, składników mineralnych jak też pewne ilości tłuszczy. Zarodek jest najmniejszą cząstką ziarniaka, niesie on dużo tłuszczu oraz białka o znacznej wartości (czytaj dalej więcej tu...).


Pozostałe artykuły

Idea finansowania społecznościowego

crowdfunding
Crowdfunding, inaczej finansowanie społecznościowe to proces, który przeprowadza się za pośrednictwem Internetu. Polega na nieprzymusowym dopłacaniu do różnorodnych przedsięwzięć. Jednym z najważniejszych warunków crowdfundingu jest to, że nie występują żadne ograniczenia co do wpłacanych kwot, czyli każda, nawet najmniejsza wpłata się liczy. Biorąc pod uwagę liczbę internautów istnieje duża możlisoć, że nawet przy najmniejszych kwotach dotacji zbiórka się powiedzie.
1 2